Tequila és tévhitek

2010.03.03. 08:00

Az Újvilág hódító itala, a tequila, világszerte nagy népszerűségnek örvend. Érdekes, hogy nem övezik legendák, nincsenek történetek a kialakulásáról, egyszerűen Isten ajándékának tartják. A néphiedelem szerint, ez a holtak, a rémület, és a hagyomány gyermekeinek itala.
Annak ellenére, hogy nem terjengnek róla legendák, rengeteg sok tévhit terjedt el vele kapcsolatban. Ezek közül szeretnék párat megismertetni veletek!

1. tévhit: A tequila kaktuszpálinka
Ennek a tévhitnek az alapja, hogy a kék agávé, amiből valójában készül az ital, az kinézetre meglehetősen hasonlít egy kaktuszfajtára. Igazából viszont a kék agávé a Liliales (liliomvirágúak) rendjébe tartozik, és határozottan kijelenthetjük, hogy nem rokona a kaktuszoknak. A hasonlóság csupán annyi köztük, hogy mind a kettő szukkulens (pozsgás) növény.

2. tévhit: A tequila és a mezcal ugyanaz
Ha pontosítani szeretnénk ezt a kijelentést, akkor így tehetnénk meg: Minden tequila mezcal, de nem minden mezcal tequila. Mindkét ital agávéból készül, viszont azt a mezcalt, ami kizárólag kék agávéból készül, azt nevezzük tequilának. Azonban nem csak a növény fajtájából ered a külön elnevezés, hanem a gyártási eljárás különbségeiből is, ugyanis mind a két italt más-más ízvilág jellemzi.
Míg a mezcal készítés fő területe Oaxaca környéke, addig a tequila gyártás Jalisco tartományra a legjellemzőbb.

3. tévhit: Minden tequila egyforma
Igaz, hogy nem beszélhetünk olyan szembetűnő különbségekről, mint például a bor világában, azonban a tequila minőségét és zamatát itt is sok tényező befolyásolhatja. Az eljárási technológia, a termelők munkája, a hordók fajtái, az érlelési eljárás mind-mind befolyásolja az ízek tökéletes harmóniáját. Ezért is minősítik és sorolják be különböző osztályokba ezeket az italokat, amik a blancotól az extra anejo-ig terjedhetnek.

4. tévhit: a hernyó és a só
Meglepő módon az eredeti mexikói palackozású tequilákban soha nincsen hernyó. Ennek a hiedelemnek az alapja a "gusano", egy pillangó hernyója, ami a mezcalban előfordulhat, de nem létfontosságú eleme az italnak. A mezcal fogyasztásához adhatnak "hernyósót" is, ami szárított gusano-ból, sóból, és chili keverékéből állt. Ebből a mexikó hagyományból terjedt el félreértések alapján az a tévhit, hogy a tequila fogyasztásának elengedhetetlen eszköze a só. Azonban hangsúlyozom, hogy ennek a mexikói tradíciókhoz nincsen semmi köze!

5. tévhit: A legdrágább tequila bizonyára a legjobb is
Szerintem mondanom sem kell, hogy ez a koncepció semmilyen árúra nem igaz. Az viszont tény, hogy aki igazi prémium kategóriás, valamint 100% agávétartalmú tequilát akar inni, annak borsos árat kell érte fizetnie, de ezeken kívül sok más tényező is közrejátszik. A termék csomagolása, reklámköltségei mind mind beépülnek az árba és akaratlanul is abba a tévedésbe eshetünk, hogy adott esetben a minőséget fizetjük meg. Itt mellesleg megjegyezném, hogy nem véletlenül sorolják a tequilákat 5 különböző minőségű osztályba, amik vásárláskor is segítségünkre lehetnek.

Holnapi cikkemben megírom nektek ezt az 5 minőségi osztályt és hogy mi alapján kerül besorolásra egy üveg tequila.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr871803395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása