Az 1960-as évek közepétől a Szovjetunióban a pártvezetőknek és a magas funkcionáriusoknak kiépítettek egy magán rádiótelefon-hálózatot, amelynek a neve Altaj volt. 1958-ban indult el a projekt megvalósítása a Voronyezsi Kommunikációs Kapcsolatok Kutatóintézetben. 1963-ra már kialakították az első telefonzónát is Moszkvában, igaz még csak tesztelési célokkal. 1970-re már több, mint 30 szovjet városban is megjelent a rádiótelefon.

A kezdeti készülékeken még tárcsa (mechanikus hívómű) volt, de ezt hamar lecserélték gombokra, mivel a vezetés közbeni tárcsázást ez megkönnyebbítette. (Ezt látták volna a mai rendőrök...:D) Egy igazi szovjet különlegesség, hogy a híváskezdeményezések között hierarchikus viszony volt, mégpedig az alapján, hogy a nagyobb rangú párttag vonalát előbb kapcsolták. Tehát mindig a magasabb állami pozícióban lévő élvezett elsőbbséget, miközben a kisebb emberek csak korlátozott távolságú hívásokat folytathattak (belföldi, helyi, vagy akár vállalati szintű).

Az 1980-as moszkvai olimpián a megnövekedett telefonhálózat miatt az osztankinói tévétorony két legfelső emeletére csak Altaj-berendezéseket szereltek, így kitudták elégíteni a megnövekedett igényeket. Néhány újságíró és tudósító is birtokba vehetett korlátozott funkcionalitású készülékeket, hogy minél előbb tudjanak friss híreket továbbítani a szerkesztőségeknek és ügynökségeknek.

Az 1980-as évek elején már elindult a következő generációs telefonhálózat kiépítésének az előkészítése, amely a Volemot nevet viselte volna, ha a Szovjetunió bukása nem akadályozta volna meg a terv végbemenetelét.
A teljes rendszerfrissítés helyett így inkább a fokozatos lecserélést és a szolgáltatás kibővítését választották. A 2000-es években még mindig jelen voltak a Volemot rendszerű készülékek, de a nyugati típusú technológiájú telefonok folyamatosan kiszorították az eredetileg pártvezéreknek kialakított kommunikációs hálózatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr641800718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása