Madagaszkárt, Afrika délkeleti partjai mellett fekvő szigetetországot, egyes tudósok a nyolcadik kontinensnek is nevezik, ugyanis biológiai szempontból az ottani élővilág teljesen rendhagyó a többi kontinenstől.
Köztudott, hogy a Madagaszkáron élő több, mint 10 000 fafajtából 9000 sehol máshol nem található meg. Ezek az arányok az állat és növényfajoknál egyaránt megtalálhatóak.

A szigeten lévő békafajok közül eddig a kutatók 244 fajtát ismernek, de a legújabb becslések szerint legalább 130, de akár 220 új faj is élhet a szigeten.
Egy német kutatócsoport végzett el a közelmúltban egy nagyon alapos, részletes kutatást, és csaknem 3 000 példány helyszíni tanulmányozása után tudtak előzetes eredményt kibocsájtani. Pontos számokat még nem lehet mondani, mert a begyűjtött példányok génelemzése és vizsgálata még folyamatban van, de az biztos, hogy rengeteg új faj felfedezése köthető a nevükhöz.

A kutatók szerint ez az egyedi biológiai közösség nagy veszélyben van, mivel a folyamatos illegális fakitermeléssel és erdőirtással az egyedek természetes élőhelyét tönkre teszik és az amúgy is kis egyedszámú fajok gyorsan veszélyeztetett fajokká válhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr771793297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása