A lottó története

2010.02.25. 08:00

A név az olasz "lotto" szóból ered, ami annyit jelent, hogy sors, ill. nyeremény. Maga a játék Génua városállam tanácsától származik, ugyanis tagjai kicserélődését úgy biztosították, hogy évente 5 tag kivált a tanácsból és helyükre újakat delegáltak oly módon, hogy kezdetben 120, majd 90 jelentkezőből szavazással döntöttek. A polgárok már nagyon várták a szavazás idejét és fogadásokat kötöttek a megszavazott képviselők személyére. Az 5-ös lottó szabályai (90 számból 5-öt kell eltalálni) tehát ide vezethetők vissza.

Több hasonlóságot is felfedezhetünk köztük, például már régen is a jutalomhoz legalább 2 sikeres tippre volt szükség, valamint aki többett talált el, az nagyobb jutalomban részesült.
A játék már olyan mértékben népszerűvé vált, hogy kitalálták, hogy szervezett módon az állam hatáskörébe kéne tartoznia a fogadások lebonyolításának és így még az állam is tudna belőle profitálni.

Magyarországon a lottó csak a kiegyezés idejében vált ismertté. Először Mária Terézia foglalta rendeletbe (?1763-ban?), azonban ekkor még nem örvendhetett különösebb hírnévnek.

Az állami tulajdonú lottó jelentős mennyiségű bevételt jelentett az államnak, azonban a képviselőházi ellenzék támadta a lottót, mert állításuk szerint az állam nem járulhat hozzá az emberek lealacsonyodásához. Azonban az esetleges költségvetési hiány kialakulása miatt az állami lottó megszűntetését leszavazták.  Így aztán elfogadták a német minta alapján bevezetett osztálysorsjegyet, ami a második világháborúig fennállott.

A világháború után a totó jött divatba, és a mai modern lottó 1957. január 17.-én született meg, amelynek szervezésével a kormány az OTP-t bízta meg. A szabályzat szerint a kilencven szám közül, csak ötöt húztak ki. Az eladások 40 %-a a költségvetésé, a 60 %-a pedig a nyereményalapba került. A nyeremény összege, az egyes nyerőosztályokon belül, a nyertes szelvények számától függ.

1988-ban kísérleti jelleggel bevezették a hatos lottót, 1999-ben pedig a Skandináv lottó vált divatossá.
2005. június 25.-én született meg a 400. öttalálatos.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr931788272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása