Nem tudhatjuk biztosra, de a jelenlegi tényállás szerint egy Henry Gunther nevű amerikai közlegény volt az első világháború utolsó áldozata, aki a fegyverszünet életbelépése előtt egy perccel sebesült meg.
1918. nov. 11-e délelőttjén két katonatársával közeledett a németek vonalai felé, miközben az egyik német katona a fegyverszünet hallatán örömében lőtt egyet a levegőbe, és a sors iróniája, hogy ez az "örömtűz" ejtett halálos sebet Henry Guntherben.

1918-ban került Franciaországba Henry Gunther, ahol a folyamatos panaszlevelei miatt őrmesteri rangjáról közlegénnyé fokozták le. Halála napján, a reggel fél hatkor aláírt fegyverszünet és a 11 órás életbelépés között a front két oldalán 2700 katona halt meg, és több mint 10 000-en sebesültek meg.
A legfrisebb kutatások alapján ezek a megdöbbentő méretű számok a szövetségesek agresszív viselkedésének tudható be, mivel a közelgő fegyverszünet hallatán, próbáltak minél kedvezőbb pozíciókat kiharcolni.

Henry Gunther katonai pályafutását és halálának körülményeit mai napig sokan vitatják, egyesek szerint rangjának visszaszerzéséért az utolsó percekig harcolni akart, de némelyek úgy tartják, hogy ő akart lenni az első katona, aki kezet fog a tűzvonal túloldalán lévő ellenséggel. Mindensetre halála után 90 évvel egy emlékművet állítottak Verdun közelében a tiszteletére.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr201773821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása