A rulett

2010.02.19. 08:00

Már az 1600-as és 1700-as években is kedvelt szórakozás volt a ruletthez hasonló játék főként Angliában és Franciaországban. A mai játékhoz leghasonlatosabb formájában először 1796-ban jelent meg Párizsban. Kialakulása óta folyamatos változásokon ment keresztül, mellyel népszerűsége egyre csak nőtt, viszont feltalálójának nevét mégis oly kevesen tudják...

Blaise Pascal, matematikus és fizikus, rendkívül széles körű tudományos kutatásokban vett részt, azonban nevéről leginkább a nyomástörvény juthat az eszünkbe. Sok munkássága közül az egyik az örökmozgó berendezés kutatása volt, mely során, 1665-ben létrehozott egy ruletthez nagyon hasonló szerkezetet. Természetesen akkori rendeltetése nem egyezett meg a most ismerttel, de az tény, hogy eme játéknak kialakulása ehhez az eseményhez vezethető vissza.
 

A következő mérföldkő a rulett kialakulásában 1842, amikor is Francois és Louis Blanc meghatározta a ruletten való véletlenszerűen elszórt számok sorrendjét. Azonban ennek ellenére mégiscsak megkülönböztetünk európai és amerikai rulettkereket, mivel az európain 37 szám helyezkedik el, az amerikain pedig 38, mert a nullával szemben megtalálható még egy dupla nulla is.

Azon tűnődtem el e cikk olvasásakor, hogy az iskolában fizika órán ezt az információt miért nem tanítják a diákoknak? Mégiscsak egy érdekesség, amitől könnyebben megjegyezhető Pascal neve...

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr91771286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása