Szeletnyi pizzatörténelem

2010.02.17. 08:00

A pizza a világ egyik legsokrétűbb étele, amely kicsik, nagyok körében egyaránt sikert arat. Ha a múltját kutatjuk, akkor egészen az őskorig kell visszaugranunk az időben, ugyanis már az ősemberek is tudtak készíteni pizzához hasonló sült tésztát. A vad gabonafélék magját megőrölték és összetörték, majd vízzel tésztává alakították. A sütés folyamata úgy zajlott, hogy egy felforrósított kőre rácsurgatták a tésztát, amely szép ropogósra megsült rajta.

A hagyományos pizza szülőhelye, Nápoly. Itt készítettek először paradicsomos pizzát, valamint itt nyílt meg az első pizzéria is 1830-ban. Jó hírének köszönhetően számtalan más országból utaztak turisták csak azért, hogy megkóstolják a híres nápolyi pizzát.
Többek között 1889-ben I. Umberto király is felkereste a helyet feleségével együtt, akiknek az akkori szakács igazi különlegességet szolgált fel. A pizza díszítése egyérelműen utalt az olasz zászló zöld-fehér-piros kialakítására. A piros paradicsom, a fehér mozzarella sajt és a zöld bazsalikom díszítés roppantmód elnyerte az őméltóság tetszését, nem is beszélve a pizza nevéről. A szakács ugyanis a királyné iránti rajongásában elnevezte az ilyen ízesítésű pizzát Margheritának. Ez az elnevezés a mai napig jelen van minden pizza kedvelő tudatában.

Ahány ország, annyi pizzakülönlegesség,(szokták mondani). Az USA-ban a csípőspaprikás, pepperonis pizza; Brazíliában a zöldborsóval ízesített tészta; Oroszországban a halas-hagymás; Indiában a fenséges bárányhúsos-szójasajtos; valamint Japánban a tenger gyümölcsei ízesítés jellemzi legjobban az adott ország "pizzagasztronómiáját".

Remélem mostanra már mindenki szájában összefutott a nyál, tehát irány a konyha és ragadjunk fakanalat! Jó étvágyat kívánok!

Szerző: Thailog

Szólj hozzá!

Címkék: pizza

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr141764333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása