Prófécia a pápákról

2010.02.15. 08:00

Valamikor a XII. század derekán napvilágot látott egy prófécia, melyet Szent Malakiásnak, az írországi Armagh püspökének tulajdonítanak. Ebben az iratban 112 (más megközelítésből 111+1) egymást követő pápát sorol fel Malakiás egészen az „idők végezetéig”, mindegyik mellé névként egy-egy mottó szerű szimbolikus szókapcsolatot írt.

A lista közel 400 év „porosodás” után 1595-ben jelent meg először egy Lignum vitae, Ornamentum et decus Ecclesiae (Az egyház ékességeinek és díszeinek életrajzai) című nyomtatványban, melyet egy bencés szerzetes és történész, Arnold de Wion adott ki Velencében. Az 1143-ban megválasztott II. Celesztinnel kezdődő lista tartalmában az az igazán megdöbbentő, hogy (így vagy úgy) a felsorolt pápák jelentős részére ráillik a leírás. Uralkodásuk fontosabb eseményeivel, címerükkel vagy életükkel kapcsolatos eseményekkel állíthatók párhuzamba.

Egy-két XX. százada példa a fenti állításra:
·        XIII. Leóval (1878-1903): a lista őt Lumen in coelo (fény az égből) névvel illeti. A pápa címerén egy üstökös volt látható.
·        X. Pius (1903-1914): Ignis ardens (lángoló tűz). Az ő regnálása alatt tört ki az első világháború, más néven az első világégés.
·        XV Benedek (1914-1922): Religio depopulata, azaz elnéptelenedett vallás. Utalhat az ateista elveket valló kommunizmus fokozott térnyerésére.
·        XXIII. János (1958-1963): Pastor et nauta, pásztor és püspök. A pápa korábban Velence püspöke volt.
·        VI. Pál (1963-1978): Flos florum, virágok virága. Címerében három hercegi liliom található.
·        I. János Pál (1978): De mediatate Lunae, a félholdból. A pápa mindössze 33 napig uralkodó regnálását éppen félholdkor kezdte.
·        II János Pál (1978–2005): De labore solis, a nap vajúdásából, azaz a napfogyatkozásból. 1920. május 18.-án, napfogyatkozás idején született.
A korábbi századok pápáira is sorra ráillik az adott leírás. Például az VI. Kelemen (1342-1352) volt De rosa Attrebatensi, azaz Arras rózsáiból. A francia Arras püspökének címerét 6 darab rózsa ékesítette. Praecursor Siciliae, magyarul Szicília előfutára nem volt más, mint VII. Ince, pápasága előtt a szicíliai Molfetta püspöke volt (eredeti nevén Giovanni Battista Cibò, melyet Krisztus előfutáraként emelgetett Keresztelő Szent János után kapott). VIII. Orbán (1623-1644) Lilium & Rosa néven jelenik meg, ez egyértelműen szülőhelyének, Firenzének a címerére utal. IX Kelemen (1667-1669) volt a Sydus olorum, azaz a hattyúk csillaga. A csillag egy legendára utal, mely a Kelement megelőző VII. Sándor pápához kötődik. Kelemen korábban Sándor titkára volt. XII Leó (1823-1829) a Canis & coluber nevet kapta Malakiástól, mely annyit tesz, hogy kutya és vipera. Ezeket az állatokat gyakran negatív tartalommal töltötték meg a történelem során (a kígyót/viperát ma is egyértelműen így használjuk), és Leóról tudni kell, hogy uralkodása alatt nem volt egy túl közkedvelt személy. Érdekes megfigyelni a pápa eredeti nevét: Annibale Sermattei della Genga. Családi neve nagyon hasonlít az olasz „serpente” kifejezésre, mely kígyót jelent.
Szt. Malakiás listája szerint XVI. Benedek, az „olajfa dicsősége” az utolsó előtti pápa. Őt fogja követni Petrus romanus (Római Péter/Római kőszikla), akihez Malakiás egyedüliként egy hosszabb jellemzést ír, mely megjövendöli Róma pusztulását és a félelmetes Bíró eljövetelét. A prófécia ezen része igen jó táptalajt biztosít azoknak az idióta paranoiásoknak és megszállott barmoknak, akik a közeljövőben várják a Végítélet beköszöntét. Egyébként tényleg érdekes, hogy elég sokan a nem is oly távoli 2012-re teszik a világ végét (többek között a maják naptára alapján), emellett a pápák névsora is a végéhez közeleg… Egy biztos, Malakiás listája mindig is foglalkoztatta a tudósokat és a laikus érdeklődőket egyaránt, és még a legvérmesebb szkeptikusok és elismerik azt a tényt, hogy a lista 1595-ös nyomtatása után biztosan semmit sem változott…

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr221758254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása