A pille...

2010.02.10. 21:18

Frissen indult blogunknak már a neve is érdekességeket rejt magában. Vajon mit is jelenthet a pille? Vajon több, mint egy ritkán (vagy akár sosem) használt, három mássalhangzóból és két magánhangzóból álló szócska? És miért pont így neveztük el a blogunkat? Nos, a továbbra kattintva ezt könnyen megtudhatjátok...

 A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint jelenthet egy kisebbfajta pillangót. Ezt a jelentésréteget ismerhetjük már egy klasszikus mulatós nótából is, ahol a szerző kedvesét illeti ily módon. Ezen dalt többek között Lakodalmas Lajos előadásában is hallhatuk már. Ezen felül némely sajátos elmeállapotú irodalmár is használja a hópehely megnevezésére (tudjuk, hogy ők bizony nem szeretik a hétköznapi megfogalmazásokat, még a leghétköznapibb jelenségekre sem). Továbbá a pille jelenthet ostyaszerű, könnyű teasüteményt.


Már eddig is megygyőződhetünk róla, hogy egy ilyen egyszerű és méltatlanul feledésbe merült (legalábbis keveset emlegetett) kifejezés bizony jelentésrétegek tekintetében igen sokrétű. És ez még nem minden! A pille használatos a népnyelvben a kenyér gyürkéjére (azaz sarkára, serclijére) és a forralt tejen kihűléskor képződő hártyára (bőrkére) is. Egyszerűen bámulatos ez a diverzitás!


Manapság a szlengben is néhol fellelhető, a "jó" szinonímájaként használatos. Közel fél éve bőszen munkálkodom, hogy ezen értelmezés bekerüljön a köznyelvbe, és talán pont ez a blog lesz az, mely igazán előre segíti nemes ügyemet, hiszen már a névadáskor is erre a pillének ezen értelmezésére gondoltunk. Pille dolgokat szeretnénk megosztani az olvasókkal, hogy ezáltal életük is kicsit pillébb legyen.

Szerző: ZaphBee

Szólj hozzá!

Címkék: pille

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr171747705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása