1959-ben a szovjet Luna-3 elsőként fotózta le a Holdnak a Földről nem látható oldalát. Az 1959 és 1976 között zajló Luna-program célja a holdkutatás és természetesen az űrszonda-technológiák fejlesztése volt. Az első sikeres indítást (1959. jan. 2. - Luna-1) négy sikertelen kísérlet előzte meg, és a továbbiakban is számtalan Luna-szondát vesztettek el még a kezdeti fázisban. Az indítások titokban történtek és a nyilvánosságnak csak a sikeres kísérletekről számoltak be - utólag.

A Luna-3 fedélzetén, amelyet 1959 októberében indítottak, két fényképezőgép volt, amelyek egy normál méretű, 35 mm-es filmre fotóztak egy 500 és 900 mm-es teleobjektívvel. A fotózás után a fedélzeti rendszer előhívta a képeket, majd egy katódsugárcsőből és fotoelektron-sokszorozóból álló szkennerrel digitalizálta is a képeket. Erre azért volt szükség, mert az akkori (1959-es) technika még nem tette lehetővé a közvetlenül digitális formátumban való fotózást.
Az elkészült 29 fényképből 17 jutott el sikeresen a Földre, ezekből hatot hoztak nyilvánosságra, amelyek számos magazinokban megjelentek.
A Hold túloldalának a térképe is ezek a fényképek alapján készültek el.

A Luna-3-at még 21 sikeres kísérlet követte, viszont sok szonda csak a Hold körüli pályán keringett és hasznos méréseket folytatott.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr232023989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása