Románia egyik ideiglenesen kiadott bankjegye büszkélkedhet ezzel a címmel. A szinte postabélyeg méretű fizetőeszközt az első világháború alatt nyomtatták. A 27,5 x 38 mm méretű papírpénzen I. Ferdinánd román király arcképe látható, aki 1914 októberétől 1927 júliusáig vezette az országot.

1917-ben a kis értékű fém pénz iránti készlethiány miatt úgy rendelkezett a vezetés, hogy ezt a problémát papír formátumú bankjegy kibocsájtással kell orvosolni, amelynek megtestesült formája a képen látható 10 bani.

A második világháború alatt szintén meglepő módon kis méretű papírpénzeket Marokkóban nyomtattak még, ott is az aprópénz pótlása végett. Az ottani 50 centime-os bankjegy mérete: 32 x 41 mm volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr71890567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása