A világ legnagyobb mozdonya

2010.03.27. 08:00

A Big Boy becenévre hallgató, szerkocsival együtt 40 méter hosszú mozdony számít jelenleg a legnagyobbnak, amit az USA-ban 1941 és 1944 között gyártottak. Nevét állítólag onnan kapta, hogy az építése közben egy munkás krétával az egyik füstszekrényére azt írta rá, hogy Big Boy, amivel végül megpecsételte a teljes szériát. Hivatalos neve egyébként: 4000-es sorozat.

A különlegesen erős mozdonyt speciálisan a Wyoming és Utah államokban található Wasatch-hegységre rendelte meg a Union Pacific. A hegységben található 1:65 meredekségű emelkedőkkel ugyanis az akkori mozdonyok nem tudtak volna megbírkózni.
A mozdony nem kevesebb, mint 550 tonnát nyom, ezért más területen nem is tudták hasznosítani ezt az óriás-mozdonyt. Súlya és mérete miatt, neki kellett megépíteni a világ legnagyobb fordítókorongját is. Tehát ezzel együtt kapásból kettő rekord megdöntője is egyben.
És most jönnek a megdöbbentő technikai értékek: Legfontosabb paramétere az a 6300 lóerős (~4700 kW) teljesítménye, amellyel maximum 130 km/órás sebességet tudott elérni. Ehhez az adathoz hozzá tartozik, hogy a mozdony ennél a sebességnél 100 kocsit, tehát 3300 tonnát vontatott maga után a Wasatch-hegység kegyetlen emelkedőin... Kisebb emelkedőkön saját tömegének több, mint a százszorosát is képes volt elhúzni.

A második világháborúban óriási mennyiségű hadianyagot tudtak szállítani ezzel a mozdonnyal, ami felkeltette a németek figyelmét is. Érdekesség, hogy Berlinben az egyébként helytálló hírszerzési jelentések ellenére a németek nem akarták elhinni, hogy az amerikaiak ilyen teljesítményű lokomotívokkal rendelkeznek.

Az 1950-es évek végén viszont kivonták a forgalomból ezeket a mozdonyokat, és csak 5 dízelmozdonnyal tudták kiváltani őket.
Hivatalos adatok alapján 25 darabot gyártottak le az óriás-mozdonyból, amiknek néhány példányai mai napig megtalálhatóak amerikai múzeumokban és kiállításokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr71871578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása